Dezinfekce a dezinfekční látky
Co je dezinfekce?
Dezinfekce je ničení mikroorganismů pomocí chemických nebo fyzikálních metod (např. UV záření, vysoká teplota). Používá se v prostředích s vysokými hygienickými nároky (nemocnice, výroba potravin a léčiv).
Typy látek pro ničení mikroorganismů:
- Dezinfekční látky (dezinficiens) – ničí mikroorganismy na neživých površích.
- Antiseptika – používají se na živé tkáně.
- Antibiotika – ničí mikroorganismy uvnitř těla.
- Sanitizéry – snižují počet mikroorganismů na bezpečnou úroveň.
Vlastnosti dezinfekčních látek
- Ideální dezinfekční látka by byla účinná, bezpečná a levná – taková však neexistuje.
- Některé látky jsou toxické nebo korozivní, proto je nutné dodržovat bezpečnostní pokyny.
- Dezinfekční látky by se neměly míchat s jinými čisticími prostředky kvůli riziku chemických reakcí.
- Mikroorganismy mohou vyvinout rezistenci vůči chemickým dezinfekcím, proto je důležitá i základní hygiena.
Druhy dezinfekčních látek
1. Alkoholy (ethanol, isopropanol)
- Účinné proti většině bakterií a virů, ne však proti sporám.
- Používají se často jako antiseptika.
2. Aldehydy (glutaraldehyd, ftalaldehyd)
- Širokospektrální účinek, ale mohou být toxické a dráždivé.
3. Oxidační činidla (chlor, peroxid vodíku, ozón, manganistan draselný)
- Chlornan sodný (Savo) – běžné bělidlo, dezinfikuje vodu a povrchy.
- Peroxid vodíku – používá se v nemocnicích a potravinářství.
- Ozón – dezinfikuje vodu a vzduch.
4. Fenoly a kvartérní amoniové sloučeniny
- Používají se v domácnostech (např. Dettol).
5. Speciální dezinfekční látky
- Kyselina peroctová – účinná i v nízkých koncentracích, rozkládá se na neškodné látky.
- Ultrafialové záření (UV-C) – vhodné pro hladké povrchy a laboratorní prostředí.
Závěr
Výběr dezinfekční látky závisí na prostředí a účelu použití. Chemické dezinfekce by měly být doplněny základní hygienou a správným skladováním. Důležité je také zabránit vzniku rezistence mikroorganismů.